Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Уряд підтримав зміни до податкового законодавства в частині впровадження е-аудиту

На черговому засіданні 28 жовтня Кабінет Міністрів схвалив розроблені Мінфіном зміни до Податкового кодексу України та Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» щодо впровадження електронних перевірок (е-аудит).

Зокрема вносяться зміни в частині обов’язку платників податків подавати до органів ДПС експортовані з вихідної системи обліку достовірні дані: про наявність та стан активів, власного капіталу та зобов’язань, а також про зміни у фінансово-господарському стані платника податків за звітний (податковий) рік у вигляді стандартного аудиторського файла (SAF-T) протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Слід відмітити, що такий обов’язок виникатиме у великих платників податків  лише з 01 січня 2025 року, а у платників ПДВ - з 01 січня 2027 року.

Також встановлюється відповідальність платників за неподання, несвоєчасне подання, подання з помилками стандартного аудиторського файлу (SAF-T).

Одночасно вносяться зміни до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» в частині доповнення чинної норми щодо забезпечення ведення підприємствами бухгалтерського обліку в електронному вигляді з дотриманням вимог ЗУ «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

Впровадження е-аудиту сприятиме вирішенню таких завдань:

  • удосконаленню ризик-орієнтованих підходів на доперевірочному та перевірочному етапах;
  • підвищенню швидкості, точності та ефективності результатів перевірок;
  • створенню можливостей для платників податків щодо самоперевірки поданої податкової звітності;
  • зменшенню кількості податкових запитів до платників податків;
  • зменшенню податкових правопорушень та судових спорів;
  • зменшенню особистих контактів між платником податків та контролюючим органом, зниженню впливу «людського фактора».

Довідково:

Інструмент електронного аудиту платників податків запроваджено в різних країнах світу і з кожним роком він доводить свою ефективність. Такий механізм базується на інформації, отриманій від платників податків у вигляді стандартного аудиторського файлу (SAF-T), розробленого Організацією економічного співробітництва та розвитку. Цей файл є легким у використанні та призначений для здійснення заходів податкового контролю із застосовуванням спеціалізованого програмного забезпечення.