Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Уряд запропонував Раді джерела додаткових надходжень для фінансування військових видатків

Сьогодні, 18 липня, Уряд ухвалив два законопроєкти. Перший – пропонує Верховній Раді внести зміни до Податкового кодексу, які дозволять профінансувати додаткові військові видатки. Другий – пропонує зміни до держбюджету для підвищення військових видатків, необхідних для продовження ефективному опору агресору. 

Повномасштабна війна триває вже третій рік, і потреби в секторі безпеки та оборони зростають. Нині необхідно знайти додаткові 500,3 млрд грн для забезпечення критично важливих потреб. 

Для фінансування опору агресору можемо розраховувати лише на власні ресурси, основними з яких є податки та внутрішні запозичення. Це дозволить забезпечити нашу безпеку та наблизити перемогу!

Пропонується найбільш м'який варіант фінансування додаткових військових потреб серед усіх можливих, який складається з двох частин:

1) Майже три чверті додаткової потреби на фінансування оборони пропонується забезпечити за рахунок внутрішніх запозичень, перевиконання діючих доходів держбюджету у тому числі за рахунок детінізації та економії по окремих видатках (361,6 млрд грн)

2) І лише одна чверть – за рахунок перегляду військового збору, акцизів та деякі інші заходи (138,7 млрд грн). Значна частина складових у цьому списку стосується лише тих, хто споживає зовсім необов’язкові у період воєнного часу дороговартісні імпортні товари.

За рахунок яких конкретних надходжень пропонується забезпечити три чверті додаткової потреби (361,6 млрд грн)?

Значна частина - це додаткові надходження від ОВДП на 220,1 млрд грн. Фінансування війни через внутрішні запозичення є загальносвітовою практикою, яка підтверджує свою ефективність. Вона дозволяє залучати необхідні ресурси для забезпечення національної безпеки, одночасно підтримуючи економічний розвиток і сприяючи зміцненню внутрішнього ринку.

Економія коштів з обслуговування державного боргу та виконання державою гарантійних зобов'язань за позичальників, що отримали кредити під державні гарантії за результатами 6 місяців  зумовлена відхиленням фактичного курсу національної валюти по відношенню до іноземної на дату здійснення платежів від прогнозного курсу, фактичних індексу споживчих цін та облікової ставки Національного банку України у порівнянні із індексом споживчих цін та обліковою ставкою, що використовувались при складанні проєкту бюджету, отримання субсидії від Європейської комісії для здійснення платежів з обслуговування кредитів, отриманих в рамках макрофінансової допомоги, та самостійним виконанням суб’єктами господарювання боргових зобов’язань за кредитами, отриманими під  державну гарантію, що дає можливість спрямувати на військові потреби ще додатково 65,7 млрд грн.

За рахунок фактичного перевиконання доходів держбюджету у 1 півріччі 2024 року передбачається залучити 75,8 млрд грн, з яких:

  • Податок на прибуток підприємств + 40 млрд грн,

  • ПДВ (імпортний) + 5,5 млрд грн

  • Кошти, що перераховуються НБУ + 20,9 млрд грн

  • Адмінштрафи у сфері забезпечення безпеки руху та інші надходження + 9,4 млрд грн 

За рахунок яких конкретних надходжень пропонується забезпечити одну чверть додаткової потреби (138,7 млрд грн)?

Перший етап поступового наближення ставок акцизів до мінімальних стандартів у ЄС дозволить забезпечити додатково + 16,9 млрд грн, зокрема перегляд акцизів з 1 вересня 2024 року на тютюн (+3,8 млрд грн) та пальне (+9,8 млрд грн). А також впровадження акцизного податку на солодкі напої (+3,3 млрд грн), який введений у переважній більшості країн світу.

Перегляд військового збору та деякі інші заходи дозволять мобілізувати на сектор безпеки  та оборони ресурсів на + 121,8 млрд грн, з яких:

  • Підвищення ставки військового збору для фізичних осіб з 1,5% до 5,0% 

  • Запровадження військового збору для юросіб на загальній та спрощеній системі оподаткування 1% від доходу 

  • Запровадження військового збору для фізосіб підприємців 1,2 та 4 групи у розмірі 5% з двох мінімальних зарплат та 3 групи 1% від доходу

  • Запровадження військового збору на окремі операції: Встановлюється військовий збір у розмірі 5% від вартості банківських металів при покупці у банків. Також передбачено військовий збір у розмірі 5% від доходу з продажу одного об’єкта нерухомості. Оператори мобільного зв'язку повинні сплачувати військовий збір у розмірі 5% від вартості послуг мобільного зв'язку. Під час першої реєстрації легкових автомобілів стягується військовий збір у розмірі 15% від вартості авто (крім випадків забезпечення легковими автомобілями осіб з інвалідністю згідно із законодавством). Крім того, підприємства, установи, організації та фізичні особи-підприємці, які реалізують ювелірні вироби, сплачують військовий збір у розмірі 30% від вартості реалізованих ювелірних виробів.

  • Встановлення обов’язку щомісячної сплати авансових внесків  з податку на прибуток підприємств платниками податку, які здійснюють діяльність з роздрібної торгівлі пальним 

  • Оподаткування імпортним ПДВ товарів, вартість яких не перевищує 150 євро. При цьому не будуть оподатковуватися імпортні товари, сумарна вартість яких не перевищує 45 євро, для одного одержувача - фізичної особи.

На які напрями будуть спрямовані кошти?

Законопроєктом передбачено збільшення видатків для органів сектору безпеки і оборони на 495,3 млрд грн. Зокрема, ці кошти будуть розподілені наступним чином:

  • Міністерство оборони отримає 333,0 млрд грн.

  • Міністерство внутрішніх справ – 108,1 млрд грн, з яких:

    • Національна поліція – 15,2 млрд грн;

    • Державна прикордонна служба – 41,9 млрд грн;

    • Національна гвардія – 48,2 млрд грн;

    • Державна служба з надзвичайних ситуацій – 2,8 млрд грн.

  • Державна спеціальна служба транспорту отримає 40,7 млрд грн.

  • Головне управління розвідки Міністерства оборони – 7,5 млрд грн.

  • Служба безпеки України – 5,1 млрд грн.

  • Служба зовнішньої розвідки – 0,5 млрд грн.

  • Держспецзв’язок – 0,3 млрд грн.

  • Управління державної охорони – 0,1 млрд грн.

Також передбачено виділення додаткових 4,5 млрд грн для резервного фонду на здійснення непередбачених та невідкладних видатків.

Збільшено видатки Міністерства реінтеграції тимчасово окупованих територій на 0,4 млрд грн для виплат допомоги військовополоненим. Міністерство юстиції отримає додаткові 0,1 млрд грн для забезпечення діяльності установ виконання покарань.

Таким чином, загальні видатки державного бюджету передбачено збільшити на 500,3 млрд грн.

Слід наголосити, що для отримання вище наведених додаткових ресурсів мають бути прийняті Верховною Радою відповідні зміни до податкового законодавства і підписані Президентом України.