Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Уряд змінив строк проведення огляду бюджетних витрат

Проведення огляду бюджетних витрат, через карантинні заходи у зв’язку зі спалахом пандемії COVID-19, перенесено на більш пізні строки. Відповідне рішення 27 травня 2020 року було прийнято на засіданні Кабінету Міністрів України.

Огляди витрат проводять спеціально створені робочі групи, до складу яких входять представники відповідних розпорядників бюджетних коштів та Мінфіну, а також незалежні експерти. Робочі групи мають проаналізувати сфери та напрацювати не менше двох варіантів досягнення цілі огляду у відповідній сфері. Планувалось, що звіти будуть подані Уряду до 1 грудня поточного року, проте через карантинні заходи, цей термін подовжено до 1 березня 2021 року.

Нагадаємо, огляди витрат державного бюджету в поточному році проводяться в сферах діяльності 12 головних розпорядників коштів державного бюджету: Міністерстві освіти і науки; Міністерстві розвитку громад та територій; Міністерстві охорони здоров’я; Міністерстві соціальної політики; Міністерстві закордонних справ; Міністерстві культури та інформаційної політики, Міністерстві молоді та спорту; Міністерстві енергетики та захисту довкілля; Міністерстві інфраструктури; Державному агентстві автомобільних доріг; Державній судовій адміністрації та Національній академії наук.

Крім того, рішенням Уряду змінено строк подання звітів розпорядниками бюджетних коштів, які не провели огляди в 2019 році (Міністерство освіти і науки, Міністерство охорони здоров’я та Міністерство енергетики та захисту довкілля). Завершити роботу над звітами та надати їх Уряду необхідно в тримісячний строк з дня відміни карантину.

Огляд витрат (spending review) – ключовий елемент для створення ефективної системи планування бюджету на середньострокову перспективу. Така комплексна оцінка покаже, чи ефективно розподілені державні витрати, та допоможе виявити неефективні або неактуальні видатки.