Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Середньострокову стратегію управління державним боргом на 2021-2024 роки затверджено

Кабінет Міністрів України затвердив Середньострокову стратегію управління державним боргом на 2021-2024 роки — базовий документ щодо боргової політики України.

Стратегія розроблена з урахуванням показників, визначених законом про Державний бюджет України на 2021 рік та Бюджетною декларацією України на 2022-2024 роки.

Стратегія включає: огляд державного боргу, порівняльний аналіз його структури та динаміки, аналіз вартості та ризиків державного боргу, на основі яких визначаються цілі управління державним боргом на середньостроковий період, спрямовані на мінімізацію ризиків та зниження боргового навантаження, а також завдання та заходи для їх досягнення.

Стратегією визначено 4 основні цілі управління державним боргом на наступні 3 роки:

  1. Збільшення частки державного боргу у національній валюті.
  2. Продовження середнього строку до погашення і забезпечення рівномірного графіка погашення державного боргу.
  3. Залучення довгострокового пільгового фінансування. 
  4. Продовження розвитку міцних взаємовідносин з інвесторами та подальше удосконалення політики управління державним боргом.

Також Стратегія містить аналіз прогнозних боргових показників та висновки щодо боргової стійкості, а також план дій на 2021-2024 роки та показники досягнення цілей — зокрема, зниження відношення обсягу державного боргу до ВВП на кінець 2024-го року до 47%.

Уперше Стратегія в оновленому форматі, наближеному до світових практик, була затверджена у 2019 році та довела свою ефективність як інструмент збільшення прозорості прийняття рішень та покращення комунікації як з інвесторами, так і з міжнародними партнерами. Так, за результатами її реалізації вже вдалося досягти важливих цілей: збільшення частки державного боргу в національній валюті (з 33,4% у 2018 р. до 38,2% у 2020 р.), покращення структури державного боргу за термінами погашення та підвищення міжнародних рейтингів України. Також Україна отримала визнання на міжнародному рівні: Міжнародне видання GlobalMarkets нагородило Україну в номінації «Найкращий офіс з управління державним боргом в Центральній та Східній Європі». 

Впровадження Середньострокової стратегії управління державним боргом на 2021-2024 роки дозволить надалі підтримувати імідж держави як надійного партнера, що проводить прозору та передбачувану боргову політику. У свою чергу, це матиме позитивний вплив на умови державних запозичень та сприятиме інвестиційній привабливості України.