Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Верховна Рада підтримала законопроекти про «кешбек» та «РРО в смартфоні»

10 вересня Верховна Рада прийняла за основу законопроекти «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг" та "Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг".

Законопроекти пропонують запровадити ряд мотиваційних заходів для споживачів, щоб вони контролювали проведення розрахункових операцій продавцями та надавачами послуг через реєстратор розрахункових операцій (РРО), а для продавців – низку заходів для спрощення користування РРО і підсилення відповідальності за відмову це робити.

Так, норми про «кешбек» передбачають, що споживач, який здійснив покупку на суму понад 100 грн. та отримав чек, має можливість перевірити його на автентичність, і якщо виявиться, що розрахунковий документ в електронній формі не переданий контролюючим органам, написати скаргу, на підставі якої може бути призначена перевірка. Якщо перевірка підтвердить, що продавець порушив порядок проведення розрахункових операцій, його оштрафують, а покупцю повернуть 100% вартості придбаних товарів.

Водночас для спрощення застосування РРО продавцями та надавачами послуг їм надається можливість використовувати програмні РРО як разом з класичними, так і замість них. Зареєструвати програмний РРО можна буде через Електронний кабінет у режимі он-лайн без подання будь-яких реєстраційних документів. Проектом передбачена також можливість створення розрахункового документу в електронній формі вигляді QR-коду для зчитування, який можна отримати електронною поштою.

Для порушників вимог використання РРО суттєво посилюють відповідальність.

Законопроект також пропонує поетапно запровадити обов’язкове використання РРО дня таких груп платників податків:

через 6 місяців з дати опублікування Закону:

для всіх суб’єктів господарювання, які здійснюють реалізацію:

  • ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;
  • уживаних товарів.

з дня набуття чинності Законом до 31 грудня 2020 року:

для платників єдиного податку ІІ-IV груп, обсяг доходу яких за рік перевищує 1 млн. грн. та  які здійснюють:

  • реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет;
  • реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;
  • реалізацію уживаних товарів;
  • діяльність із забезпечення стравами та напоями;
  • діяльність туристичних агентств, туристичних операторів, надання інших послуг бронювання та пов'язану з цим діяльність;
  • діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщування;
  • реалізацію деталей та приладдя для автотранспортних засобів, при продажу яких застосування РРО є обов’язковим відповідно до переліку, який затверджується Урядом.

з 01 січня 2021 року:

для всіх платників єдиного податку ІІ-IV груп

Що це дасть?

  1. Спрощення та здешевлення процесу застосування РРО.
  2. Підвищення податкової свідомості громадян та рівня податкової дисципліни суб’єктів господарювання, захист інтересів споживачів.
  3. Поліпшення ефективності контролю з боку держави за встановленим порядком проведення розрахункових операцій за участю споживачів.
  4. Можливість перевірки електронних чеків створить можливість забезпечення контролю за проведенням розрахункових операцій з боку суспільства.
  5. Суспільний контроль унеможливить діяльність несумлінних платників податків і, в той же час, відкриє шлях для розвитку діяльності сумлінних суб’єктів господарювання.
  6. Сприятиме детінізації обігу готівки в роздрібній торгівлі.