Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Верховна Рада підтримала зміни до податкового законодавства у першому читанні

Сьогодні народні депутати 264 голосами «за» підтримали у першому читанні законопроект № 5600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».

Метою законопроекту є створення правового підґрунтя для:

  • протидії схемам з ухилення від оподаткування;
  • формування прозорого конкурентного середовища;
  • підвищення ефективності використання економічних ресурсів країни.

Досягнути зазначеної мети передбачається за рахунок:

  • приведення абсолютних значень розмірів ставок податків у відповідність до фактичного рівня макроекономічних показників;
  • підвищення ефективності сплати рентних платежів з видобування корисних копалин та акцизного податку;
  • протидії «скруткам» та боротьби з необлікованим використанням землі та тіньовим обігом сільськогосподарської продукції;
  • унеможливлення зловживання бюджетним відшкодуванням ПДВ;
  • підвищення повноти сплати податків та ефективності адміністрування податкового боргу.

З метою підтримки населення та бізнесу, що постраждав внаслідок «коронакризи», запроваджується звільнення від оподаткування податком на доходи фізичних осіб, єдиним податком і військовим збором  громадян та підприємців, які користуються державними програмами «Доступні кредити 5-7-9%» та «Доступна іпотека».

«Президент обіцяв прозорі та єдині правила оподаткування для всіх. Кожен, хто отримує надприбутки, повинен чесно сплачувати податки. Для пересічних громадян, малого та середнього бізнесу, які працюють відкрито, законопроект є ресурсним, а от великим фінансово-промисловим групам доведеться переглянути свої правила гри і почати сплачувати справедливі податки», - заявив Міністр фінансів Сергій Марченко під час представлення законопроекту в парламенті.

«Завдяки змінам до Податкового кодексу ми матимемо дієві механізми боротьби зі «скрутками» та тіньовим обігом сільськогосподарської продукції, а також зі зловживаннями бюджетним відшкодуванням ПДВ. Ті, хто раніше ухилявся від сплати податків, тепер платитимуть. А розмір ставки оподаткування за користування державними надрами буде залежати від ціни на ресурси на світових ринках і обчислюватись за формулою, що прив’язана саме до ринкової вартості, а не до собівартості видобутих копалин, як це є зараз.

Так, відносно залізної руди (62% Fe CFR), яка сьогодні вже коштує більше 200 дол. США за тонну, наразі держава отримує за «бідну руду» 19,20 грн/т, а за «багату руду» - 204 грн/т. Після ухвалених змін, цей показник складе 507,80 грн/т», - прокоментував положення законопроекту Сергій Марченко.