Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Відбулася презентація спільного з ЄІБ проєкту фінансування підприємств АПК

28 листопада відбулася презентація спільного з Європейським інвестиційним банком проєкту «Основний кредит для аграрної галузі – Україна». Участь у заході взяли представники українських банків, професійних об'єднань, які працюють в аграрному секторі, навчальних та науково-дослідних установ.

Одним з пріоритетних напрямків роботи Уряду є розширення доступних та ефективних джерел для фінансування малих та середніх підприємств, зокрема в аграрній галузі.

«Проєкт спрямований саме на підтримку малого та середнього бізнесу в аграрному секторі економіки, побудову виробничих ланцюгів від вирощування до виробництва і має велике значення для подальшого розвитку економіки України. Запрошую представників банківської спільноти долучитися до його реалізації та активніше кредитувати українські аграрні компанії, - сказав Юрій Гелетій, заступник Міністра з питань європейської інтеграції у своєму вступному слові. - Також хочу подякувати за підтримку наших міжнародних партнерів - Європейський інвестиційний банк, який надає фінансові ресурси для реалізації інвестиційних проектів в Україні і залучає необхідну для цього технічну допомогу».

Під час презентації учасники ознайомились з особливостями проєкту та технічної допомоги, яка доступна як потенційним банкам-учасникам, так і безпосереднім отримувачам фінансових ресурсів – малим та середнім підприємствам аграрної сфери, навчальним закладам із спеціалізацією в агробізнесі, науково-дослідним установам тощо.

Проєкт передбачає фінансування з боку ЄІБ в розмірі 400 млн євро та співфінансування погоджених проектів з інших джерел (кредити банків-учасників або власні кошти підприємств). В рамках проекту планується надання довгострокового фінансування за такими напрямами:

  • первинне виробництво зернових та олійних культур;
  • розвиток, модернізація та сертифікація потужностей для сушки, очистки, сортування, тестування і зберігання зернових та олійних культур;
  • реконструкція виробничих потужностей аквакультури та рибного господарства;
  • обладнання та інфраструктура для рибопереробки та консервування;
  • дослідні станції, випробувальні лабораторії, обладнання для досліджень та професійного навчання, служби поширення сільськогосподарських знань та сертифікації, системи контролю та моніторингу рибного господарства.

Кошти проекту будуть надані малим та середнім підприємствам аграрної галузі України через відібрані Мінфіном та погоджені з ЄІБ комерційні банки. Термін надання кредитів становитиме 10 років.

Ознайомитися з вимогами до банків-учасників спільного з ЄІБ проєкту «Основний кредит для аграрної галузі – Україна» можна тут: https://bit.ly/2L6ivRL; https://bit.ly/2L5B60d; https://bit.ly/2DomDsa