Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Відбувся перегляд портфеля проєктів Світового банку в Україні

26 листопада відбувся перегляд портфелю проєктів Світового банку в Україні за участю представників  Міністерства фінансів, державних органів та установ-бенефіціарів.

В цьому році такий перегляд проходить вдруге. Під час перегляду сторони обговорили поточний стан підготовки та реалізації спільних проєктів, а також узгодили план заходів на наступний період, розглянули проблемні питання в рамках проєктів та узгодили подальші кроки щодо їх усунення.

Директор Департаменту міжнародних фінансових проектів Міністерства фінансів України Катерина Елішиєва подякувала за інвестиційну та консультативну допомогу, надану Світовим банком в рамках співпраці, відмітила позитивні результати впровадження спільних проєктів і водночас необхідність подальшого підвищення показників вибірки коштів позик кінцевими бенефіціарами.

Україна впроваджує 9 спільних із Світовим банком проєктів на суму 2,6 млрд доларів. Загальна сума використання коштів Банку від початку реалізації проєктів складає 901,6 млн доларів.                         

В поточному році сума вибірки коштів склала 184,9 млн доларів, що на 17,7% більше ніж за аналогічний період 2018 року. Зокрема, до кінця поточного року очікується збільшення вибірки коштів ще на 34 млн доларів завдяки надходженню до загального фонду державного бюджету коштів за проєктами «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» та «Модернізація системи соціальної підтримки населення України».

Пришвидшення реалізації спільних інвестиційних проектів відбулося після затвердження Концепції співпраці з МФО та створення робочої групи під головуванням Міністра фінансів Оксани Маркарової.

Спільні з Світовим банкам проєкти спрямовані на покращення стану автомобільних доріг України, модернізацію енергетичної галузі, впровадження земельної реформи; підвищення якості медичних послуг; ефективності соціальної допомоги; покращення послуг з водопостачання, водовідведення та утилізації твердих побутових відходів, тощо.

Довідково:

Світовий банк відіграє важливу роль у наданні фінансової та технічної допомоги для України при цілісному та системному переході до ринкової економіки, починаючи з часів вступу нашої держави до цієї інституції у 1992 р. Банк надає значну підтримку у реформах банківського і фінансового секторів, удосконаленні системи соціальної допомоги, підвищенні якості та покращенні умов бізнес-середовища. 20 червня 2017 року Рада Директорів Світового банку схвалила Концепцію партнерства Світового банку з Україною на 2017-2021 роки. Головною метою Концепції є сприяння сталому та комплексному відновленню економіки України.