Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Відбувся перший перегляд портфеля проєктів Кредитної установи для відбудови (KfW)

31 жовтня відбувся перший перегляд портфелю проектів Кредитної установи для відбудови (KfW) за участю представників Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів, державних органів та установ-бенефіціарів.

Протягом перегляду сторони обговорили поточний стан підготовки та реалізації проєктів, а також узгодили план заходів на наступне півріччя.

Катерина Елішиєва, директор Департаменту міжнародних фінансових проєктів Міністерства фінансів подякувала Уряду Федеративної республіки Німеччина та KfW за підтримку реформ, які впроваджуються Україною. Проєкти KfW охоплюють широкий спектр секторів: фінансовий, енергетичний, комунальну інфраструктуру, підтримку постраждалих районів Донецької та Луганської областей, розвиток малого та середнього бізнесу. Загальна підтримка України урядом Німеччини через Кредитну установу для відбудови складає більше 1 млрд євро.

В рамках співпраці України з KfW в державному секторі успішно завершено реалізацію трьох проєктів вартістю 217 млн євро, вибірка коштів за якими склала 100%. Наразі триває реалізація трьох інвестиційних проєктів на суму 207,5 млн євро, з яких на сьогодні використано 18,5 млн євро, а саме:

  • «Проєкт муніципального водного господарства м. Чернівці, стадія I»;
  • -«Підвищення ефективності передачі електроенергії (модернізація підстанцій)» НЕК Укренерго;
  • «Реконструкція підстанцій у східній частині України» НЕК Укренерго.

Для того, щоб пришвидшити реалізацію спільних інвестиційних проектів Мінфін затвердив Концепцію співпраці з МФО і створив робочу групу під головуванням Міністра фінансів Оксани Маркарової.

Проблемні питання реалізації проектів можуть вирішуватися тільки спільними зусиллями всіх учасників процесу. Важливо, щоби відповідальні державні установи та міністерства своєчасно реагували на проблеми чи затримки у виконанні запланованих заходів. Це дозволить підвищити темпи впровадження проєктів та збільшити обсяг фінансової підтримки з боку міжнародних фінансових організацій.

Довідково:

Кредитна установа для відбудови (KfW) – державний банк, що є лідером серед банків Німеччини у сприянні економічному розвитку Німеччини, Європи та світу. KfW фінансує розвиток економічної та соціальної інфраструктури та проводить заходи щодо захисту ресурсів та охорони навколишнього середовища в більш ніж 50 країнах світу. В Україні установа працює з 1996 року і діє через Німецько-Український Фонд.