Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

​Внутрішні аудитори отримали знання з ІТ аудиту та взяли участь у грі «Боротьба з шахрайством та корупцією», яка визнана найкращою практикою Європейського Союзу по запобіганню шахрайства та корупції фондів ЄС

У грудні 2018 року Міністерством фінансів України в рамках двостороннього співробітництва з Міністерством фінансів Королівства Нідерланди, а також відповідно до Програми розвитку внутрішніх аудиторів державного сектору України проведено два тренінги з внутрішнього аудиту:
- з 5 по 7 грудня – на тему «ІТ аудит»;
- з 11 по 13 грудня – на тему «Внутрішній аудит і шахрайство».

У зазначених тренінгах взяли участь 40 працівників підрозділів внутрішнього аудиту міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, Київської міської та обласної державних адміністрацій.

Навчальний захід з ІТ аудиту провели виконавчий керівник із внутрішнього аудиту та старший аудитор Центральної аудиторської служби Мінфіну Королівства Нідерланди Марк ван Ховен і Манфред ван Кестерен.

Під час тренінгу з ІТ аудиту розглядалися базові засади ІТ аудиту, критерії якості, яким повинні відповідати ІТ системи, етапи проведення ІТ аудиту та інструменти, які використовуються під час його здійснення.

Тренінг на тему «Внутрішній аудит і шахрайство» провів слідчий з питань шахрайства органу аудиту фондів ЄС Центральної аудиторської служби Мінфіну Королівства Нідерланди Джо Кремерс - автор гри «Боротьба з шахрайством та корупцією», яка увійшла в збірку найкращих практик Європейського Союзу по запобіганню шахрайства та корупції фондів ЄС. Вперше ця гра була представлена автором під час семінару з кращих практик в запобіганні шахрайству та корупції з Європейськими структурними та інвестиційними фондами, організованого Європейською Комісією у вересні 2018 року в Брюсселі.

Під час тренінгу, який проводився в ігровій формі, учасники змогли розглянути моделі «трикутник шахрайства» та «дерево шахрайства»; визначити ключові елементи антикорупційного циклу (АFC) та заходи контролю до кожного з них, а також роль внутрішнього аудиту у боротьбі з корупцією та шахрайством; змалювати портрет потенційного шахрая, а також визначити сигнали, які можуть видавати шахрая; на конкретних прикладах визначити операції, які можуть містити ознаки шахрайства та дізнатися, які є ефективні методи боротьби з корупцією та шахрайством.

Учасники тренінгу отримали знання та практичні навики, безліч позитивних емоцій, гарний настрій і багато вражень від гри «Боротьба з шахрайством та корупцією», яку провів Джо Кремерс.

Навчальні матеріали:

Презентація № 1


Презентація № 2


Презентація № 3