Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

З початку року місцеві бюджети отримали з державного бюджету більше 53 млрд грн

Система бюджетного вирівнювання, незважаючи на пандемію, функціонує в звичному режимі. За даними Державної казначейської служби, в січні-квітні 2020 року, органи місцевого самоврядування отримали з державного бюджету 53,4 млрд грн міжбюджетних трансфертів.

Основна частина цих коштів була направлена на освітню, медичну та соціально-економічну сфери. За рахунок цього, в регіонах України: утримуються заклади освіти, охорони здоров’я та здійснюються інші видатки.

За структурою трансферти поділені наступним чином:

-           освітня субвенція – 23,3 млрд грн;

-         медична субвенція – 14,6 млрд грн (в період за січень-березень) та 0,8 млн грн субвенції на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я (у квітні);

-           базова дотація – 4,4 млрд грн;

-           додаткова дотація на утримання закладів освіти та охорони здоров’я – 2,6 млрд грн;

-           інші – 1,2 млрд грн.

В свою чергу, за чотири місяці поточного року, з місцевих бюджетів до державного бюджету було передано 2,9 млрд грн реверсної дотації.

Також за рахунок спеціального фонду державного бюджету спрямовано субвенції у сумі 6,5 млрд грн на ремонт доріг.

Зважаючи на те, що значні видатки направляються для боротьби з коронавірусною хворобою COVID-19 та її наслідками, трансферти, надані з державного бюджету місцевим бюджетам дають їм змогу для належного утримання бюджетних установ.