Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Завершено базовий тренінг з контролю та аудиту для внутрішніх аудиторів міністерств, центральних органів виконавчої влади та обласних державних адміністрацій

В рамках двостороннього співробітництва між Міністерством фінансів України та Міністерством фінансів Королівства Нідерланди, а також відповідно до Програми розвитку внутрішніх аудиторів державного сектору України з 18 по 29 вересня 2017 року для 50 працівників підрозділів внутрішнього аудиту міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, державних органів, обласних та Київської міської державних адміністрацій проведено базовий тренінг з внутрішнього контролю та внутрішнього аудиту.

Тренінг провели координатор технічної підтримки для України Національної Академії фінансів та економіки Мінфіну Королівства Нідерланди Ян ван Тайнен, співкоординатор Руслана Рудніцька, старший аудитор Центральної аудиторської служби Мінфіну Королівства Нідерланди Манфред ван Кестерен за участю представників Департаменту гармонізації державного внутрішнього фінансового контролю, Департаменту прогнозування доходів бюджету та методології бухгалтерського обліку, а також Управління фіскальних ризиків Міністерства фінансів України.

Тренінг проведено з метою розгляду як теоретичних, так і практичних основ діяльності, зокрема:
- міжнародної практики внутрішнього контролю (модель COSO) та сучасного розвитку державного внутрішнього фінансового контролю в Україні;
- базових засад та правових рамок проведення внутрішнього аудиту;
- особливості проведення фінансового аудиту, аудиту ефективності та
ІТ-аудиту;
- звітування про результати діяльності підрозділу внутрішнього аудиту;
- базових засад та практики здійснення внутрішньої та зовнішньої оцінок якості функції внутрішнього аудиту тощо.

Під час лекційної частини розглянуто напрями розвитку системи державного внутрішнього фінансового контролю в Україні, шляхи запровадження європейської моделі внутрішнього контролю та внутрішнього аудиту в державних органах, процес організації бухгалтерського обліку, складання та розгляду звітності, управління фіскальними ризиками.

Упродовж практичного тижня внутрішні аудитори опрацювали отримані теоретичні знання щодо: побудови системи внутрішнього контролю за моделлю COSO, яка лежить в основі міжнародних стандартів внутрішнього контролю; основних етапів організації та проведення внутрішнього аудиту. Завдяки вдалому поєднанню різноманітних форм і методів навчання, слухачі відчули себе внутрішніми аудиторами-практиками, охоче виконували завдання, брали участь у обговореннях та працювали в малих групах.

За результатами тренінгу шляхом тестування оцінено рівень здобутих внутрішніми аудиторами знань щодо сутності внутрішнього контролю і внутрішнього аудиту. Учасники заходу отримали сертифікати про участь у тренінгу.

Завантажити матеріали тренінгу