Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Бюджет-2022: Мінфін спрямує близько 21 млрд гривень на фінансування судової влади у наступному році

У Бюджеті-2022 році передбачено збільшення фінансування системи судової влади. Близько 21 млрд гривень передбачається на фінансування судів, зокрема в наступному році обґрунтовано збільшуються заробітні плати працівникам апаратів судів. Водночас має зберігатися баланс державного бюджету та пріоритетність його видатків, як це передбачено Бюджетною декларацією.

Про це повідомив заступник Міністра фінансів України Роман Єрмоличев під час Х Щорічного судового форуму 01 жовтня 2021 року. Участь у Х Щорічному судовому форумі також брали представники Ради Європи, судової системи України, Асоціації правників України, Антимонопольного комітету України, народні депутати України, адвокати та ін.

Під час виступу Роман Єрмоличев розповів про необхідність фінансування капітальних видатків, на що передбачено у державному бюджеті близько 1 млрд гривень, які буде спрямовано на закриття першочергових потреб і ремонт аварійних приміщень судів.

«Спрямовуючи ці кошти, звертаємо увагу на їх ефективне використання у системі судової влади. Це питання насамперед до головного розпорядника коштів, адже бачимо, що один суд отримує достатньо ресурсів, а інший ‒ значно менше фінансування. Тому Мінфін думає над тим, що має зробити головний розпорядник коштів, щоб не було таких перекосів, коли в одному суді середня заробітна плата працівників апарату від 30 тис. гривень, а в іншому не вистачає навіть на виплату мінімальної заробітної плати», ‒ зауважив Роман Єрмоличев.

Заступник Міністра фінансів додав, що під час перевірки Держаудитслужба виявила порушень Державної судової адміністрації на близько 3 млрд гривень у частині використання бюджетних коштів: «Такий стан справ необхідно, звісно, виправляти. Адже суди представляють одну з гілок влади, а їхні рішення мають бути запорукою довіри громадян України».

Детальніше з фінансовим забезпеченням судової влади можна ознайомитись у презентації: