Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Державний борг зменшується

Сума державного та гарантованого державою боргу України у гривневому еквіваленті вперше за останні два роки опустилась нижче позначки 2 трлн грн. Протягом вересня 2019 року сума державного та гарантованого державою боргу України зменшилась у гривневому еквіваленті на 69,44 млрд грн та склала 1 997,75 млрд грн. Востаннє на такому рівні боргові зобов’язання України у гривневому еквіваленті були у вересні 2017 року.

Основним фактором збільшення у доларовому еквіваленті державного та гарантованого державою боргу на $1,02 млрд до $82,95 млрд слугувало зміцнення національної валюти протягом місяця на 1,15 грн. Таке збільшення доларового еквіваленту боргу спостерігалось в частині внутрішнього боргу, де зміцнення курсу мало найбільший ефект при здійсненні перерахунку обсягу державного боргу в доларовий еквівалент. Водночас обсяг державного боргу, номінованого в іноземній валюті, зменшився.

Нагадуємо, що вересень 2019 року був місяцем пікових платежів за державним боргом. Так, у вересні цього року Міністерство фінансів здійснило погашення за державним боргом на суму еквівалентну 35,1 млрд грн або $1,4 млрд, в тому числі відбулось погашення ОЗДП 2015 року випуску на суму $661,3 млн.

З детальною інформацією, щодо стану державного та гарантованого державного боргу України у вересні 2019 року та інших періодах, можна ознайомитись на офіційному сайті Міністерства фінансів за посиланням