Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Лідери країн-членів ЄС підтримали започаткування Ukraine Facility обсягом 50 млрд євро

Сьогодні, 1 лютого, лідери країн-членів Європейського Союзу політично підтримали започаткування інструменту підтримки Ukraine Facility обсягом 50 млрд євро на 2024-2027 роки, з яких більша частина буде спрямована на забезпечення бюджетних потреб України.

Що це означає для України ? 

  •  Фінансова та економічна стабільність

Кошти у рамках Інструменту будуть спрямовані на підтримку державного бюджету та реалізацію проектів з відновлення країни. 

Надважливим є те, що 4-річна програма надасть можливість Уряду України більш впевнено здійснювати планування та управління державними фінансами у середньостроковій перспективі. Програма передбачає системне та прогнозоване фінансування за результатом виконання узгоджених сторонами умов.

  •  Залучення державних і приватних інвестицій для відновлення України 

Програма доповнить вже існуючі інструменти підтримки України, такі як бюджетні гарантії, фінансові інструменти та інше фінансування для розвитку приватного сектору. 

  •  Реформи  для посилення конкурентоспроможності економіки України на шляху до  євроінтеграції

Ukraine Facility передбачає 15 ключових напрямів реформування, імплементація яких сприятиме модернізації нашої країни на шляху до ЄС. Програма також підтримуватиме перехід до зеленої, цифрової та інклюзивної економіки, яка поступово узгоджуватиметься з правилами та стандартами ЄС.

Інструмент має бути затверджено Парламентом та Радою ЄС.

“Рішення щодо Ukraine Facility – це не тільки про фінансову допомогу, а й про довіру до нашої країни як партнера та європейського майбутнього нашої держави. Спільні зусилля Уряду України та міжнародних партнерів вже другий рік поспіль дозволяють зберігати фінансову стійкість в умовах викликів повномасштабної війни. Сьогоднішнє рішення Європейської Ради дозволить підтримати досягнуту стабільність у фінансовій та економічній сферах та стимулюватиме пришвидшення відновлення України” - зазначив Міністр фінансів України Сергій Марченко. 

Нагадаємо, що бюджетна підтримка ЄС від початку повномасштабної війни сягнула 26 млрд євро.