Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін та Держмитслужба розпочинають оцінку кваліфікації та доброчесності митників

Міністерство фінансів разом з Держмитслужбою за підтримки міжнародних партнерів США та ЄС запускають експериментальний проект щодо оцінки кваліфікації та доброчесності посадових осіб митних органів. Про це розповів заступник Міністра фінансів Юрій Драганчук в інтерв’ю виданню «Інтерфакс-Україна». За його словами, таку атестацію буде проходити весь особовий склад митниці та всі керівники. 
Успішне проходження кожною посадовою особою оцінювання кваліфікації та доброчесності буде обов’язковою умовою для подальшої роботи в Держмитслужбі. Проект започатковано в рамках реформи щодо переходу до роботи Держмитслужби у форматі єдиної юридичної особи. Перші оцінювання планується розпочати вже у вересні.
Процедура оцінювання передбачатиме тестування на знання митного законодавства, на загальні здібності, уміння та навички. За умови успішного проходження тестування з посадовою особою буде проводитися співбесіда. 
«Ми домовилися, що з метою проведення співбесіди з оцінки доброчесності посадових осіб митних органів принаймні на перших порах буде надана підтримка в рамках відповідної технічної допомоги американськими експертами, які мають практичний досвід з цих питань і проводили такі співбесіди в інших державних органах України», - розповів Юрій Драганчук. 
При оцінці доброчесності увагу буде звернено на відповідність відомостей про витрати і майно посадової особи та її близьких осіб задекларованим доходам; відповідність способу (рівня) життя посадової особи та її близьких осіб задекларованим доходам тощо.
Крім того, посадовці митниці отримають можливість пройти позачергову перевірку у разі необхідності. «Наприклад, ті посадовці, щодо яких лунають закиди та звинувачення щодо їх професійної діяльності, можуть за власною ініціативою довести їх безпідставність перед комісією з оцінки доброчесності. Оскільки, на жаль, є непоодинокі випадки, коли такі звинувачення є необґрунтованими, базуються на припущеннях, не підкріплених жодними юридичними фактами», - пояснив Юрій Драганчук.
До складу комісій, які проводитимуть оцінку кваліфікації та доброчесності, планується залучити представників Міністерства фінансів, Держмитслужби, НАДС, НАЗК, НАБУ.