Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Міністерство фінансів запроваджує механізм превентивної верифікації державних виплат

На сьогодні надзвичайно важливим для нашої країни є питання адресності надання державної допомоги, своєчасного та у повному обсязі забезпечення нею усіх громадян, які дійсно її потребують. На досягнення цієї мети спрямовані значні зусилля держави. 

В епоху розвитку цифрових технологій держава має самостійно забезпечити органи, що приймають рішення про здійснення державних виплат достовірною інформацією про громадянина, який звернувся з проханням про допомогу, задля отримання її у зручний і швидкий спосіб без зайвих бюрократичних перепон. Саме тому, одним із нагальних завдань  Уряду є встановлення якісної системи взаємодії та обміну інформацією між різними органами влади.

Одним із кроків на шляху реалізації зазначених завдань є запровадження з 1 січня 2021 року превентивної верифікації інформації, яка подається громадянами при зверненні за державною допомогою. Для цього Міністерством фінансів вже побудовано інформаційно-аналітичну платформу верифікації державних виплат, яка об'єднує в одному місці інформацію про реципієнта з багатьох джерел.

Персональні дані в інформаційно-аналітичній платформі надійно захищені від зовнішнього втручання. При цьому обробка інформації здійснюється в автоматизованому режимі засобами Платформи без людського втручання. Мінфін суворо дотримується положень законодавства про захист персональних даних у процесі проведення верифікації. 

Архітектура інформаційно-аналітичної платформи, побудована на базі сучасних технологій, може забезпечити одночасну обробку 3,5 тисяч запитів на перевірку інформації, що дозволяє використовувати дане програмне рішення державними органами під час призначення виплати та значно скорочувати час, необхідний для прийняття рішень про виплати. 

Наразі Міністерством розроблено механізм надання доступу до платформи органів, що здійснюють державні виплати, який викладено у проекті постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку доступу до інформації в інформаційно-аналітичній платформі електронної верифікації та моніторингу». Такий механізм забезпечить якісну взаємодію та обмін інформацією між різними органами влади.

Проведення превентивної верифікації також сприятиме ефективному та цільовому використанню бюджетних коштів, оскільки достовірність відомостей, що впливають на визначення права та розмір державних допомог, буде перевірятись в режимі реального часу на етапі призначення виплат.

Довідково: 
З 1 січня 2021 року набуває чинності стаття 10 Закону України «Про верифікацію та моніторинг державних виплат», якою передбачено здійснення превентивної верифікації під час звернення громадян за призначенням пенсій, допомог, субсидій, інших соціальних виплат.