Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Проєкт державного бюджету на 2020 рік до другого читання: доходи і видатки збільшено, дефіцит утримано

5 листопада Кабінет міністрів України представив доопрацьований до другого читання проєкт Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік". З деталями ви можете ознайомитися у презентації.

Показники уточнені з урахуванням Бюджетних висновків Верховної Ради України, схвалених постановою Верховної Ради України № 215-IX від 18.10.2019, на базі основних прогнозних макропоказників економічного і соціального розвитку України на 2020 рік за сценарієм І (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 23 жовтня 2019 р. № 883).

Порівняно з редакцією законопроєкту, поданою до першого читання, доходи державного бюджету (без трансфертів) на 2020 рік запропоновано збільшити на 14,18 млрд грн, у тому числі по загальному фонду на 11,9 млрд грн та по спеціальному фонду на 2,3 млрд грн. Дефіцит становитиме 2,09% ВВП. Видатки допрацьованого проєкту бюджету збільшено до 1 180,1 млрд грн.

Документ є збалансованим і направленим на вирішення нагальних питань та на виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України. Передусім зростуть витрати на вирішення нагальних питань як соціального, так і економічного характеру.

Так, субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію програми "Спроможна школа для кращих результатів" на забезпечення шкіл необхідним обладнанням становитиме 3,5 млрд грн; на покращення соціального захисту окремих категорій педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти передбачено субвенцію 3,8 млрд грн, а субвенцію на створення навчально-практичних центрів сучасної професійної (професійно-технічної) освіти збільшено на 159 млн грн.

Суму на виплату допомоги сім’ям з дітьми збільшено на 2,2 млрд грн, субвенції на проєктні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання та забезпечення житлом дітей-сиріт підвищені на 364,1 млн грн.

Для допомоги самотнім пенсіонерам на догляд виділено додатково 860 млн. грн.

На централізовану закупівлю лікарських засобів та медичних виробів для лікування окремих захворювань виділено додатково 3,2 млрд грн; на модернізацію та оновлення матеріально-технічної бази багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування додано 1 млрд грн; суму на лікування громадян України за кордоном збільшено на 400 млн грн.

На здійснення заходів соціально-економічного розвитку територій виділено 2 млрд грн за рахунок відповідного зменшення Державного фонду регіонального розвитку, фінансування якого становитиме 7,5 млрд грн.

Збільшено фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах на 1,5 млн грн. Кошти на будівництво та реконструкцію мостів зростуть на 500 млн грн.

Видатки на проєктування та будівництво аеродрому Міжнародного аеропорту "Дніпропетровськ" передбачено у сумі 1 млрд грн, а субвенція з державного бюджету обласному бюджету Одеської області на проведення капітального ремонту Міжнародного аеропорту "Ізмаїл" становитиме 70 млн грн.

На проведення інвентаризації земель та оновлення картографічної основи Державного земельного кадастру передбачається додатково спрямувати видатки загального фонду державного бюджету у обсязі 291,9 млн грн, що забезпечить можливість оцінити земельний фонд України.

На створення та функціонування Фонду національного багатства (в тому числі поповнення статутного капіталу) закладається 250 млн грн.

На функціонування Національної комісії зі стандартів державної мови передбачено 33,6 млн грн, на діяльність Уповноваженого із захисту державної мови – 17,5 млн грн.

На 622,8 млн грн збільшено суму на виведення державних вугледобувних підприємств на беззбитковий рівень діяльності шляхом закриття неперспективних збиткових структурних підрозділів державних підприємств (шахт).

В Державному бюджеті передбачено фінансування програми "Зшивання країни – проєкт мобільності молоді" у сумі 500 млн грн, на створення Музею сучасного мистецтва України – 54,0 млн грн, а також фінансову підтримку ТОВ "Телевізійна компанія "Атлант-СВ" для телеканалу з логотипом "АТR T" - 50 млн грн. Збільшено видатки на Міжнародний дитячий центр "Артек" у сумі 9,8 млн грн на капітальний ремонт в таборі.

Видатки на національну безпеку і оборону становлять 245,8 млрд грн або 5,45% ВВП. Видатки загального фонду за цією функцією планується спрямувати, зокрема, на:

  • грошове забезпечення та заробітну плату (з нарахуваннями) – 141,4 млрд грн (+ 14,4 млрд грн до 2019 року);
  • медикаменти та перев’язувальні матеріали – 657,8 млн грн (+ 82,8 млн грн до 2019 року);
  • продукти харчування – 4,84 млрд грн (+ 248,1 млн грн до 2019 року);
  • оплату комунальних послуг та енергоносіїв – 4,9 млрд грн (+ 510,7 млн грн до 2019 року);
  • створення, закупівлю, модернізацію та ремонт озброєння та військової (спеціальної) техніки – 35,4 млрд грн (+ 7,8 млрд грн до 2019 року);
  • виплату одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності та інші соціальні виплати – 6,66 млрд грн (+ 2,44 млрд грн до 2019 року);
  • будівництво (придбання) житла – 2,23 млрд грн (+389,8 млн грн до 2019 року).

Обсяг державного боргу в гривневому еквіваленті складе 2 045,1 млрд грн та становитиме 45,3% прогнозного ВВП. Обсяг платежів з погашення державного боргу на 2020 рік прогнозується у сумі 282,1 млрд грн, в тому числі погашення державного зовнішнього боргу – 120,3 млрд грн, державного внутрішнього боргу – 161,9 млрд грн. На платежі з обслуговування державного боргу на 2020 рік передбачено 141,5 млрд грн.

Надходження від приватизації збільшено на 7 млрд грн, що дозволить зменшити обсяги планових запозичень.