Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко зустрівся з Міністеркою фінансів США Джанет Йеллен

У рамках Щорічних зборів МВФ та Світового банку, Міністр фінансів України Сергій Марченко зустрівся з Міністеркою фінансів Сполучених Штатів Америки Джанет Йеллен.

У зустрічі також взяли участь Заступниця Міністра фінансів Ольга Зикова, Урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій Буца, Заступник Міністра фінансів з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук та Надзвичайний та Повноважний Посол України в США Оксана Маркарова.

Темами обговорення стали існуючі інструменти фінансової підтримки України, потреби у додатковому фінансуванні, посилення санкцій проти росії, а також обмеження ціни на російську нафту.

Міністр фінансів України подякував Джанет Йеллен за підтримку на фінансовому фронті. Сполучені Штати Америки є найбільшим донором України з початку повномасштабної війни.

Грантова допомога Україні від США сягає 8,5 мільярдів доларів США з початку повномасштабного вторгнення рф. Кошти були спрямовані до державного бюджету України для стабілізації економіки та забезпечення захищених видатків в умовах воєнного часу: виплати зарплат, пенсій, соціальних допомог. 

“Ми продовжуємо повноцінно працювати, забезпечуючи всі пріоритетні видатки держбюджету, у тому числі завдяки винятковій допомозі партнерів із США. Особливо вдячні за надання коштів у формі грантів, що дозволяє не збільшувати боргове навантаження”, -  зазначив Сергій Марченко.

Сергій Марченко зазначив, що Україна вже отримала близько 19,4 млрд доларів США фінансової підтримки від іноземних партнерів, починаючи з 24 лютого 2022 року. Також до кінця цього року Україна розраховує отримати 5 млрд євро від ЄС, 4,5 млрд доларів США від Сполучених Штатів та 1,3 млрд доларів США від МВФ. Міністр фінансів України додав, що Україна потребує додаткового зовнішнього пільгового фінансування і  грантів для покриття пріоритетних видатків держбюджету та для швидкого відновлення у наступному році. 

Джанет Йеллен наголосила, що Сполучені Штати будуть і надалі рішуче підтримуватимуть Україну та український народ.