Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Запущено інтерактивний сайт Матриці реформ

4 червня Кабінет Міністрів України прийняв постанову, яка забезпечує моніторинг виконання Матриці реформ*. 

Матриця Реформ систематизує умови і рекомендації міжнародних партнерів України у ключових секторах, що представлені в офіційних документах, та є аналітичним інструментом для ефективного впровадження і моніторингу виконання всіх запланованих заходів. 

Матриця реформ включає понад 200 реформ (понад 400  індикаторів), погоджених у домовленостях з ЄС, Плані за програмою Ukraine Facility, меморандумі з Міжнародним валютним фондом, угодах зі Світовим Банком. Цей інструмент фіксує наявні в офіційних документах умови та рекомендації партнерів.

Матриця реформ також містить експертну оцінку впливу реформ на економічне зростання та відновлення, проведену КШЕ, ЦЕС за методологією Гарвардського університету та за сприяння Світового банку.

Прийнятою сьогодні постановою Уряду визначено Міністерство фінансів України відповідальним за моніторинг виконання Матриці реформ, а також зобов’язаннями за програмами фінансової підтримки і перед міжнародними партнерами. А інші міністерства та центральні органи виконавчої влади, які відповідають за здійснення заходів, передбачених  зобов’язаннями, матимуть регулярно надавати актуальну інформацію про результати здійснення заходів. 

Максимальна відкритість і публічність процесу виконання узгоджених з партнерами заходів є пріоритетом Мінфіну й Уряду. З цією метою було запущено та презентовано інтерактивний сайт Матриці реформ. На сайті кожен може ознайомитись зі змістом, термінами і графіком виконання умов у різних сферах. А можливість застосування фільтрів до конкретного виконавця, індикатора та його рівня економічного впливу дозволяють провести ґрунтовний аналіз виконання Україною спільно визначених з партнерами заходів. 

Матриця реформ має чіткі пріоритети за рівнем економічного впливу, оцінені у такій послідовності:

  1. Макроекономічні політики. Реформи саме у цій сфері мають найбільш відчутний загальний вплив на державу. Вони включають податкові та митні реформи для розширення внутрішньої дохідної бази, усунення квазіфіскальних спотворень, підтримання загальної стабільності цін.

  2. Управління державним сектором та інституціями. Це включає зміцнення координації регіональної політики, розробку вимірюваних планів дій для реформування правоохоронних органів та боротьби з корупцією, а також підвищення спроможностей управління державними інвестиціями, зокрема судових інстанцій. 

  3. Структурні реформи. Охоплюють програми на ринку праці та політику, пов’язану з людським капіталом, заходи щодо спрощення торгівлі та бізнес-середовища, включаючи реформи державних підприємств і корпоративного управління, а також регулювання, що інтегрують і реформують такі сектори: енергетика, критичні матеріали, сільське господарство та транспорт.

“Уряд України, незважаючи на умови екстремальної невизначеності, продовжує системно і планомірно втілювати в життя амбіційний план реформ, який наближає нас до вступу в Європейський Союз. Уряд та органи влади мають більше 200 реформ та понад 400 індикаторів до виконання тільки у 2024 році. Послідовність виконання є також важливою, тому пріоритетом визначено реформи, які матимуть найбільший вплив на розвиток економіки. 

Такий величезний обсяг роботи потребує систематизації, контролю і моніторингу виконання. Саме з цією метою сьогодні ми запускаємо аналітичний портал - сайт Матриці реформ, який дозволяє кожному користувачу проаналізувати стан виконання тих, чи інших заходів”, – розповів під час засідання Уряду Сергій Марченко, Міністр фінансів України.

Денис Улютін, Перший заступник Міністра фінансів, під час презентації сайту висловив подяку партнерам, які спільно з Мінфіном займаються реалізацією проєкту. Це Міністерство економіки, Офіс реформ КМУ, Світовий банк, Київська школа економіки, Центр економічної стратегії.

“Економічне відновлення та зростання, забезпечення високих оборонних потреб та приведення законодавства у відповідність до стандартів ЄС – є базою всіх реформ, які втілює в життя Уряд України. Матриця реформ і запущений сайт дозволяють зручно проаналізувати та візуалізувати такі заходи за допомогою дашборду (інструменту BI). Наприклад, у часі – які реформи потрібно виконати в конкретному кварталі, за виконавцями, за типами документів – закон, рішення КМУ, накази тощо. Є готові шаблони або кожен користувач може створювати свої параметри для групування та відображення інформації”, – додав Денис Улютін. 

* Постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання моніторингу виконання матриці реформ».